Παρόλο που αρκετές φορές το κοινωνικό σύνολο χαρακτηρίζεται από επικοινωνία και αλληλεπίδραση, υπάρχουν περιπτώσεις, οι οποίες προσδίδουν το αντίθετο της αλληλεπίδρασης, δηλαδή τον αποκλεισμό. Ο κοινωνικός αποκλεισμός στους ηλικιωμένους είναι ένα συχνό φαινόμενο, που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στα άτομα της τρίτης ηλικίας.
Αιτίες κοινωνικού αποκλεισμού στους ηλικιωμένους
Γιατί προκύπτει όμως κάτι τέτοιο; Το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα της πράξης των ατόμων, που έχουν επεκτείνει τον ηλικιακό ρατσισμό σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας περιθωριοποιούνται από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και βιώνουν τον αποκλεισμό από τους νεότερους. Με άλλα λόγια, οι νέοι αποκλείουν τους μεγαλύτερους, καθώς πιστεύουν, πως δεν μπορούν να συμμετέχουν σε ίδιες ασχολίες με τους ίδιους, λόγω της ηλικιακής διαφοράς. Αυτό το συναίσθημα της μείωσης φέρει άλλα θέματα, όπως κατάθλιψη και μετέπειτα ψυχολογικά προβλήματα. Ας δούμε όμως, πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το παραπάνω φαινόμενο και να οδηγηθούμε στην κοινωνική αποδοχή:
Κοινωνικές δράσεις
Είναι πολύ σημαντικό, οι ηλικιωμένοι να έχουν όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να μπορούν να περνούν παραγωγική και ποιοτική ώρα, τόσο μεταξύ τους, όσο και μόνοι τους. Επιπλέον, μπορούν να πραγματοποιηθούν και άλλες κοινωνικές δράσεις, με σκοπό πέρα από την ψυχαγωγία και την αλληλεπίδραση, όπως είναι για παράδειγμα οι μουσικές βραδιές. Παράλληλα, οι θρησκευτικές συναθροίσεις και η συμμετοχή των ηλικιωμένων σε αυτές είναι συχνή επιλογή των ατόμων τρίτης ηλικίας.
Ασκήσεις για νοημοσύνη
Όσο περισσότερο εξασκείται το μυαλό και ενεργοποιείται η κριτική σκέψη των ηλικιωμένων ατόμων, τόσο περισσότερο διατηρούν τις νοητικές τους ικανότητες. Οι ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης και τα παιχνίδια γευσιγνωσίας και αφής φαίνεται να έχουν πολύ θετική επίδραση στην επίτευξη του παραπάνω στόχου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να συμμετέχουν πιο εύκολα σε δράσεις με νεότερους τους και έτσι περιορίζεται ο κοινωνικός αποκλεισμός στους ηλικιωμένους
Ψυχολογική υποστήριξη & Υγεία
Σημαντικό ρόλο παίζει και η ψυχολογία των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Η καλή ψυχολογία και αυτοπεποίθηση τους βοηθάει να συμμετέχουν σε συζητήσεις, αλλά και δράσεις μαζί με νεότερους ανθρώπους και δεν τους περιορίζει. Αντίθετα, η κακή ψυχολογία οδηγεί σε περιορισμό, αίσθημα απομόνωσης και πολλές φορές σε φαινόμενα κατάθλιψης. Οπότε, η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και βοήθειας θεωρούνται απαραίτητες δράσεις. Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, η ψυχολογική και σωματική υγεία είναι σημαντική για τέτοια άτομα. Έτσι, η ιατρική παρακολούθηση χρήζει μεγάλης σημασίας.
Ευαισθητοποίηση του κοινού
Κύρια παράμετρος σε αυτό το σημείο είναι οι νεότεροι να συνειδητοποιήσουν, πως οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας είναι αυτοί που μας μεγάλωσαν και τους οφείλουμε την ύπαρξή μας. Για αυτό η απόκτηση σεβασμού προς το πρόσωπό τους, η εξάλειψη στερεοτύπων, και το δικαίωμα της ισότητας είναι αναγκαία, για την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού στους ηλικιωμένους. Στην πραγματικότητα, όλοι αξίζουμε να ζήσουμε όπως μας αρέσει!
Στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Πανόραμα στη Θεσσαλονίκη είμαστε πρόθυμοι να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες των αγαπημένων σας προσώπων και μέσα από τη δραστηριοποίηση τους, σκοπό έχουμε να μην βιώσουν ποτέ τέτοιου είδους αποκλεισμό. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε για οποιαδήποτε απορία.